groene kikker


groene kikker 1.0

afbeelding

Bron: Quartl
( CC BY-SA 3.0 )

kikker met een groene kleur uit de familie van echte kikkers (Ranidae) en behorende tot het biologische geslacht Pelophylax
Vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groene kikker…

is een kikker; is een amfibie; is een dier

  • [Afmeting] wordt ongeveer 7 tot 9 cm lang
  • [Kleur] is groen met een zwarte tekening en heeft heel vaak een lichtere streep over de rug lopen
  • [Woongebied] komt voor in Europa, Azië en Noord-Afrika
  • [Verscheidenheid] komt voor in 22 specifieke soorten voor; komt in de Benelux voor in drie soorten, de meerkikker of grote groene kikker (Pelophylax ridibundus), de poelkikker of kleine groene kikker (Pelophylax lessonae) en de bastaardkikker, middelste groene kikker of eetbare groene kikker (Pelophylax klepton esculentus), die veelvuldig in België en Nederland voorkomt

Hoofdsemagram: kikker


Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Amphibia; Amfibieën
Orde Anura; Kikkers en padden
Familie Ranidae; Echte kikkers
Geslacht Pelophylax

Algemene voorbeelden


In de tuin komen veel dieren voor, zoals vissen, een viertal soorten salamanders, padden, bruine en groene kikkers. Verder veel soorten vogels, waaronder zelfs het ijsvogeltje, hagedissen, egels enz. Bezoekers vinden er ook de grootste populatie groene kikkers van Nederland.

Meppeler Courant,

In 1992 is een deel van het weiland ontgraven om er een kikkerpoel aan te leggen [...]. Op dit moment zijn er drie soorten kikkers waar te nemen; de groene kikker, de bruine kikker en de rugstreeppad.

http://www.stichtingdekievit.dds.nl/wandeling.html

Er is een geleide natuurwandeling in het natuurgebied de Keuze-meersen in Gent-Drongen [...]. Op de tocht gaat men op zoek naar koekoeksbloemen, hazen, patrijzen en groene kikkers.

De Standaard,

Als contrast begint een weergaloze natuurtuin bij een slootje, dat uitloopt in een moeras en ten slotte in de vijver. Groene kikkers kwaakten druk in het smalle deel van de waterpartij.

http://www.trouw.nl/natuurenmilieu/henkvanhalm/artikelen/1070604985127.html,